środa, 20 grudnia 2017

Na pasztet z królika - śnieg:)


Pasztet z królika
Królika oprawionego (rozmrożonego) zalać na dwie doby marynatą z dwóch szklanek wina domowego, pół szklanki octu owocowego i wody z przyprawami. 
Zagotować wodę (3-4 szklanki) z jedną dużą pokrojoną cebulą, łyżką pokrojonego suszu grzybowego (można i bez grzybów), dwoma goździkami, czterema liśćmi laurowymi, łyżeczką pieprzu ziarnistego, łyżeczką ziela angielskiego, łyżeczką kolendry, łyżeczką szyszkojagód, albo gałązką jałowca łyżką rozmarynu albo tymianku. Po wyjęciu z marynaty mięso posolić, podlać wodą i upiec (najlepiej w rękawie ). Oddzielone od kości mięso i sparzoną wrzątkiem wątrobę króliczą, przepuścić dwa - trzy razy przez maszynkę, po czym dodać trzy - cztery jajka, szczyptę pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, pęczek natki z pietruszki (same listki), trzy łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej, dosolić jak trzeba. Jeśli masa jest sucha podlać sosem z pieczenia albo wodą. Piec w 170 stopniach przez godzinę i parę minut:):)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz