Tak było w czwartek. Cieplutko i słonecznie. Z przyjemnością pracowałam przez kilka godzin na dworze.
W piątek też jeszcze całkiem znośnie. Przygotowałam dzieciom małe choinki w donicach i wczuwając się w przedświąteczny klimat, upiekłam swoje pierwsze pierniczki zwane lebkuchen. Dobre są:)
Zaczęło padać już w nocy i o poranku szufla była potrzebna. Śnieg jest ciężki, klejący się do łopaty i gdyby nie zwierzęta zostałabym w domu i miała w nosie to całe nieskazitelne piękno. Owo piękno ma padać u nas przez cały tydzień i każdy zdąży nacieszyć się nim do woli.
Śnieg nadal pada.
Cudnie i bajecznie zwłaszcza dla emerytki która może te śliczności podziwiać z balkonu i z okien.
OdpowiedzUsuńEmerytki ze wsi podziwiają, odśnieżając ścieżki:)
UsuńTo Was systematycznie zasypuje, trzymaj się w tej bieli :* mam nadzieję, że masz się dobrze.
OdpowiedzUsuńA pierniki... nieźle się prezentują.
UsuńPogoda współgra z moim samopoczuciem.
UsuńA pierniki mogą być obiadowym daniem, bo z ziemniaków:)
Usuńo proszę, takiego przepisu z ziemniaków nie znam, poszukam.
UsuńJa kombinowałam z dwóch przepisów. Ten jest ponoć sekretnym przepisem od pewnej niemieckiej rodziny. Został wyproszony od znajomej mojej córki :)
Usuń6 eggs
450g flour
500g cooked potatoes
750g brown sugar
600g ground almonds
2 pk. vanilla sugar
1 pk. Lebkuchen spice (about 15 g?)
3 pk. baking powder
100g candied lemon peel, finely chopped
100g candied orange peel, finely chopped
~ 150 Backoblaten (sorry, no accurate translation)
1) Grate the potatoes, knead everything together - careful, extremely sticky! If you have a kitchen machine that can handle it, use that, or divide by four to make it easier for you/the machine.
2) Roll dough into small balls, place on Oblaten.
3) Bake for 20 mins at 170°C, paint with chocolate or lemon-sugar icing, or leave plain.
- Tastes best after resting for, idk, a few days
- just make sure Backoblaten ate not seasoned/dyed/embossed
- also would advise doing this with two people if you plan on kneading by hand - you need someone to scrape the dough off your hand every now and then
- oh and after rolling the ball and placing it on the backoblaten, you can dust your palm with a bit of flour and mush it down to get that perfect shape, it should fit perfectly into the hollow of your palm without spilling over the sides of the oblaten
- if it spills over, your ball was too big
Zmniejszyłam ilość cukru o połowę. Migdały zastąpiłam w większości orzechami i nie dałam kandyzowanych cytrusów, bo nie lubię. Dodałam też czubatą łyżeczkę sody i myślę, że to dobry pomysł. Jak zapewne zauważyłaś, ziemniaki zastępują masło, co przy wysokiej cenie masła jest bardzo miłe.
Trochę też inspirowałam się tym przepisem,
https://www.youtube.com/watch?v=tvp9YcHvgRc
Dziękuję :) spróbuję ogarnąć. Odbieralam dzisiaj ZOsię z przedszkola, dzieci wypiekały pierniki, twarde jak kamień - gingerbread man
UsuńCzyli coś takiego :) https://www.youtube.com/watch?v=pckuS--UlV4
OdpowiedzUsuńPierniki muszą być twarde, bo inaczej zbyt szybko znikną.
Ale lis, to jednak czarny charakter. Zosia wczoraj wieczorem próbowała zjeść swój piernik, stwierdziła, ze się nie da.
UsuńNie wszystkim należy ufać. Samo życie.
Usuń