piątek, 16 listopada 2018

"W listopadzie kapustę do beczki się kładzie"

„Lepsza swoja kapusta niźli cudza gęś tłusta”


Ukisiwszy dzisiaj kapustę (40 kg), mogę czekać na zimowe chłody.
Po raz pierwszy do kiszenia użyłam trochę innej soli niż zawsze. 
Może nie będzie to zły wybór.


4 komentarze:

  1. Kiszona kapucha to jest to 👍
    Kłodawska różowa kamienna?
    Bez antyzbrylaczy? Zaciekawiłaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że bez antyzbrylacza.
      Istnieje jeszcze sól kłodawska o niebieskim kolorze:)

      Usuń
  2. uwielbiam domową kapustę kiszoną, tym bardziej, że w sklepach jest już tylko zakwaszana. :) jakiś czas temu namówiłam mamę na zmianę soli, właśnie na różową i robiła z nią kapustę, z powodzeniem. :) Ślinka cieknie od samego patrzenia. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli różowe jest dobre:)
      (uważaj na klawiaturę :P)

      Usuń