środa, 30 września 2020

Wieści z kuchni pod orzechem:)

Od kilku dni mamy porę deszczową. Pada i pada, wieje i wieje. W sadzie spadają zmokłe jabłka i jeszcze bardziej zmokłe i nieszczęśliwe orzechy. Zmieniając przemoczone kurtki, czekam na słońce i nadrabiam zaległości w kuchni.

Kiszone selery z odrobiną imbiru i Złotymi Renetami.Mam nadzieję, że pomogą uspokoić moje zszargane polską sceną polityczną nerwy. Dużo głupoty mogę znieść, ale Przemysław Czarnek i jego nominacja na Ministra Edukacji, Nauki i Szkolnictwa Wyższego to już przesada. W tej kwestii podzielam zdanie Biedronia "smutno, strasznie, katastrofa"





Z tych trąbek będą pierogi i takie cuś co moja córka nazywa "grzybową kaszanką":)


A z papryki sos na zimowe dni.



6 komentarzy:

  1. Taki minister edukacji gorszy niż pandemia, epidemia i zaraza razem. Trzeba jak za komuny dać odpór i uczyć w domu dzieci prawdy gdy oficjalnie propaganda będzie wciskać swoje chore poglądy. Dobrze że jest las i grzybki, łąki i niebo, jest gdzie się schronić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My możemy się w jakiś sposób odciąć od tego politycznego szamba, ale młodzi to już nie bardzo.
      Przemysław Czarnek to nie tylko homofob i cham to też bardzo zły człowiek. Zły człowiek, któremu dano władzę, jest nieobliczalny.
      Nasz były wojewoda znany jest m.in. ze swoich skandalicznych słów o społeczności LGBT ("Ci ludzie nie są równi ludziom normalnym i skończmy wreszcie z tą dyskusją") czy roli kobiet w społeczeństwie ("Kariera w pierwszej kolejności, a później może dziecko. Prowadzi to do tragicznych konsekwencji. Pierwsze dziecko rodzi się nie w wieku 20-25 lat, tylko w wieku 30 lat. Jak się pierwsze dziecko rodzi w wieku 30 lat, to ile tych dzieci można urodzić? To są konsekwencje tłumaczenia kobiecie, że nie musi robić tego, do czego została przez pana Boga powołana")

      Usuń
  2. Ach minister, że też jemu ten język kołkiem w gardle nie stanie... Wszystkie dobra wyglądają apetycznie. Paprykowy sos... mmm mam ochotę zrobić, przypomniaś mi, że mam fajny przepis, tzn, powinnam mieć, od jakiegoś czasu zapisuję ciekawe smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie szybkie sosy są super sprawą w czasie wielkiego lenistwa lub braku czasu.

      Usuń
  3. Politycznie katastrofa. Jestem przerażona.
    Podzielam zdanie Margo o kołku z języka.
    Dobrze, że w kuchni Szara Renatka i Grzybowa Kaszanka (genialna nazwa‼). Serdeczności 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nasze życzenia (minister) się spełnią i stanie się raz jeden taki cud.

      Usuń