piątek, 18 stycznia 2019

Dla zdrowia.

Niedawno dostałam od brata butelkę pysznego oleju gorczycowego. Wytłoczony został w lokalnym zakładzie z własnej (bratanka) ekologicznej gorczycy. W surówce z kiszonej kapusty lekko posypanej suszonym jarmużem jest baaardzo smaczny:)


Zastosowanie w kuchni
Olej ten ma charakterystyczny smak i często używa się go w charakterze przyprawy oraz dodaje podczas marynowania mięs. Ma specyficzny smak, nadaje się przede wszystkim do przyprawiania świeżo sporządzonych sałatek. Świetnie nadaje się do przyrządzania zdrowych dressingów, sosów do sałatek, na przykład w połączeniu z czosnkiem. zczególnie popularny jest w kuchni bengalskiej, indyjskiej, nepalskiej i pakistańskiej. Olej gorczycowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 9 (około 60% składu stanowią kwas erukowy oraz oleinowy), zawiera 6% kwasu omega 3 (alfa-linolenowego, tzw. ALA) oraz 15% kwasu omega 6 (linolowego), zaś nasycone kwasy tłuszczowe obejmują około 12%. Oprócz tego stanowi źródło witamin i minerałów. Dzięki kombinacji kwasów linolowego i linolenowego, olej z gorczycy zdrowe działanie na organizm. Jest udowodnione, że kwasy są w stanie:
– normalizować metabolizm tłuszczów
– wyregulować poziom hormonów
– wzmocnić układ odpornościowy
– poprawić proces trawienia.
Więcej:https://naturapluszdrowie.pl/niespotykany-olej-gorczycowy/

7 komentarzy:

  1. Coraz ciekawiejsze 😁
    Fajnie jest mieć dostęp do takich lokalnych rarytasów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajnie, ale ja i tak pozostanę fanką oleju lnianego :)
      Moim marzeniem jest posiadanie własnej prasy. Takie prawdziwe cudo :)
      https://zdroweimarkowe.pl/prasy-do-oleju/24-prasa-do-tloczenia-oleju-na-zimno-yoda.html?id_product_attribute=151&gclid=CjwKCAiAsoviBRAoEiwATm8OYF7mwYL2xPFIxOwOxwpEBjupVpeuv-IZSCTsjaTI3LTSUgEtKZm31hoCo5kQAvD_BwE#/32-kolor-srebrny

      Usuń
  2. Nie znam takiego oleju, a Ty masz szczęście,ze możesz korzystać z takiego dobra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też do tej pory nie znałam smaku tego oleju. Można zaryzykować i kupić przez internet albo w sklepie ze zdrową żywnością. Na dobre oleje warto wydać pieniądze, zwłaszcza jeśli dopadają nas paskudne choroby.

      Usuń
  3. Nie miałam okazji mieć go w swojej kuchni.Muszę się rozejrzeć po sklepach::))Ja bardzo lubię olej lniany i z pestek winogrona.☺Fajnie ,że masz taką możliwość z pierwszego tłoczenia od braciszka ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiedziałam, że jest taki olej, rozejrzę się. :)

    OdpowiedzUsuń